پاسخ شماره ۱- (توجه به نقش و اهمیت امر به معروف و نهی از منکر در سلامت جامعه )
در اسلام، امر به معروف و نهی از منکر به معنای تلاش برای ترویج خوبیها و جلوگیری از بدیها در جامعه است. این مفهوم نه تنها یک وظیفه فردی، بلکه یک مسئولیت اجتماعی است. علاوه برا این ، انجام صحیح و با شرایط این فریضه ، نشان می دهد که این کار باید با حکمت و رعایت اخلاق انجام شود. بنابراین امر به معروف و نهی از منکر به معنای دخالت بیجا در زندگی دیگران نیست، بلکه تلاشی برای حفظ سلامت اخلاقی و اجتماعی جامعه با رعایت شرایط و اخلاق است. رهبر انقلاب در خطبه های نماز جمعه تاریخ ۷۹٫۹٫۲۵ فرمودند: «اگر معنای امر به معروف و نهی از منکر و حدود آن برای مردم روشن شود، معلوم خواهد شد یکی از نوترین شیرین ترین کارآمدترین و کارسازترین شیوه های تعامل اجتماعی همین امر به معروف و نهی از منکر است و بعضی افراد دیگر در نمی آیند بگویند آقا! این فضولی کردن است نه این همکاری کردن است این نظارت عمومی است این کمک به شیوع خیر است؛ این کمک به محدود کردن بدی و شر است کمک به این است که در جامعه اسلامی گناه همیشه گناه تلقی شود)
پاسخ شماره ۲- ( تفکیک بین “حق انتخاب فردی” و “تأثیر اجتماعی”)
- حق انتخاب فردی: هر فردی حق دارد در مورد پوشش خود تصمیم بگیرد. این حق از نظر حقوق بشر و آزادیهای فردی محترم است.
- تأثیر اجتماعی: اما هیچ انتخاب فردی در خلأ اتفاق نمیافتد. انتخابهای شخصی میتوانند تأثیرات گستردهای بر جامعه داشته باشند. مثلاً، اگر بیحجابی به عنوان یک هنجار اجتماعی گسترش یابد، ممکن است بر فرهنگ، اخلاق و حتی امنیت اجتماعی تأثیر بگذارد. بنابراین، نمیتوان گفت که انتخابهای فردی کاملاً از جامعه جدا هستند.
بنابراین احترام به انتخاب فردی مهم است، اما نمیتوان تأثیرات اجتماعی آن را نادیده گرفت.
پاسخ شماره ۳- ( حق انتخاب فردی و محدودیتهای آن)
- حق انتخاب فردی: هر فردی بر اساس حقوق بشر و اصول آزادیهای فردی، حق دارد در مورد پوشش خود تصمیم بگیرد. این حق در بسیاری از اسناد بینالمللی مانند اعلامیه جهانی حقوق بشر مورد تأکید قرار گرفته است.
- محدودیتهای حق انتخاب: اما هیچ حقی مطلق نیست. حتی در لیبرالترین جوامع، آزادی فردی تا جایی محترم شمرده میشود که به حقوق دیگران یا نظم عمومی آسیب نزند. مثلاً، در بسیاری از کشورها، پوشش نامناسب در اماکن عمومی ممنوع است، زیرا ممکن است به اخلاق عمومی یا احساسات دیگران آسیب بزند.
بنابراین حق انتخاب فردی مهم است، اما این حق مطلق نیست و باید در چارچوب قوانین و هنجارهای اجتماعی قرار گیرد.
پاسخ شماره ۴- ( تفاوت بین “احترام به انتخاب” و “تأیید انتخاب”)
- احترام به انتخاب: احترام به انتخاب افراد به معنای پذیرش حق آنها برای تصمیمگیری است، حتی اگر با آن مخالف باشیم.
- تأیید انتخاب: اما تأیید کردن یک انتخاب به معنای موافقت با آن است. ما میتوانیم به انتخاب افراد احترام بگذاریم بدون اینکه آن را تأیید کنیم.
بنابراین با ید به انتخاب افراد احترام گذاشت،تا زمانی که این انتخاب ، به دیگران آسیب نزد و در همان حوزه فردی و شخصی باقی بماند . اما اگر این انتخاب فرد در حوزه عمومی وارد شد ودیگران را هم تحت تاثیر قرار داد ، لازم است که در مورد تأثیرات منفی آن بر جامعه هشدار داد.
پاسخ شماره ۵-
بیحجابی تنها یک انتخاب فردی نیست، بلکه میتواند تأثیرات گستردهای بر جامعه داشته باشد.
جامعهشناسان اعتقاد دارند که هنجارهای اجتماعی بر رفتار افراد تأثیر میگذارند.تکرار فعل ناهنجار بی حجابی ، علاوه بر اینکه سبب قبح زدایی از این رفتار می شود، اگربا تکراروعدم توجه و تذکر دیگران ، بیحجابی به عنوان یک هنجار پذیرفته شود، ممکن است ارزشهای اخلاقی و فرهنگی جامعه را تغییر دهد.
پاسخ شماره ۶- ( تفکیک بین آزادی فردی و مسئولیت های اجتماعی )
- در هر جامعهای قوانینی وجود دارد که رفتارهای فردی را برای حفظ نظم و اخلاق عمومی محدود میکند. مثلاً، قوانین مربوط به پوشش در اماکن عمومی.
- تعادل بین آزادی فردی و مسئولیت اجتماعی: هیچ جامعهای نمیتواند به طور کامل آزادی فردی را بدون در نظر گرفتن تأثیرات اجتماعی آن بپذیرد.
پاسخ شماره ۷- ( آیا به هر نظر سلیقه ای باید احترام گذاشت )
آیا می شود به سلیقه هر کسی در هر جایی احترام گذاشت؟ اگر مثلاً شخصی سلیقه اش انجام اعمال و رفتارهایی باشد که به دیگران آسیب می زند باز هم سلیقه او قابل احترام است؟ آیا فرهنگ برهنگی و بی حجابی در زندگی افراد دیگر تأثیرگذار نیست؟
اگر احترام گذاشتن ما به برخی سلیقه های شخصی افراد مساوی با قانون شکنی باشد باز هم باید به سلیقه آن افراد احترام گذاشت؟
آیا فعل کسی که قانون کشور و یا هنجارهای جامعه را رعایت نمیکند و از همه مهم تر حکم خدا را زیر پا میگذارد قابل احترام است؟
بنابراین باید گفت که:
- باید توجه داشت که .قوانین اجتماعی برای حفظ تعادل بین آزادی فردی و مسئولیتپذیری اجتماعی طراحی شدهاند
- .درست است که هر فردی حق دارد در مورد پوشش خود تصمیم بگیرد، و این حق باید محترم شمرده شود اما ازآنجایی که انتخابهای فردی میتوانند تأثیرات اجتماعی داشته باشند،اینجاست که امر به معروف و نهی از منکر به عنوان یک مسئولیت اجتماعی مطرح میشود
- میتوان به انتخاب افراد احترام گذاشت، اما این به معنای نادیده گرفتن تأثیرات اجتماعی آن نیست. امر به معروف و نهی از منکر نیز به معنای دخالت بیجا نیست، بلکه تلاشی برای حفظ سلامت اخلاقی و اجتماعی جامعه است